De geschiedenis van onze sport

Remote control besturing.Verleden, heden en een blik in de toekomst.©Wim Knevel

Disclaimer: Alles wat ik publiceer is gebaseerd op mijn eigen mening. Mijn doel is zodanig te schrijven dat mensen met een niet al te technische achtergrond het ook interessant en leesbaar vinden met als gevolg dat niet alles correct is wat ik opschrijf, soms zijn ter wille van leesbaarheid en begrip zaken vereenvoudigd of zelfs onjuist  weergegeven.

Al rond 1930 zijn de eerste pogingen gedaan om een bepaalde vorm vanRC besturing te plegen. Veel is er niet van deze poging(en) bekend gebleven, maar gezien de toenmalige stand van techniek kunnen we er ons wel wat bij voorstellen.
Apparatuur was toen zwaar (het tijdperk van de buizen, groter dan een 100 watt gloeilamp), de stroomvoorziening moeilijk en zwaar en alles was groot, heel erg groot.

Om een idee te geven, de buizenontvangers en zenders uit die tijd hadden een accu nodig voor de gloei-spanning (meestal 6 of 12 volt) van de buizen en ze hadden een werkspanning nodig van zeker 80 Volt, vaak meer dan 120 Volt.
Kortom, zwaar en groot en waarschijnlijk weinig succesvol.
Tijdens de 2e WW lag alle ontwikkeling voor amateurs op dat vlak stil, de strijdkrachten van beide zijden hebben wel wat geprobeerd met wisselend succes op het gebied van RC bediend oorlogstuig.

Start WhatsApp