Richard

Op onze zolder bevind zich mijn mancave aka de hangar. Hier onderhoud ik mij toestellen en knutsel ik aan mijn modelbootjes. Ik ga je vertellen wat mijn beginner toestel was en welke ik daarna gekocht heb en waarom.

Meer dan 20 jaar geleden ben ik begonnen met modelvliegen  bij llc aeria te Leeuwarden. Een leuke vereniging alleen het nadeel was dat er alleen in het weekend gevlogen kon worden. Na een lange tijd van afwezigheid ben ik weer een paar jaar bezig met rc vliegen. Het eerste toestel wat ik toen kocht was een easy star van multiplex op marktplaats. Na alles goed nagekeken te hebben was het tijd voor mij eerste vlucht sinds tijden.

Eerste vlucht sinds jaren, het is net fietsen je verleerd het bijna niet.

De reden voor het aanschaffen van de easy star was dat er geen landing gestel onder zit. Hierdoor kun je op de buik van het toestel in het weiland landen. Bij een iets hardere landing zul je dus niet gelijk het onderstel beschadigen. En dat het zeer gemoedelijk vliegt bewijst het filmpe.  

Omdat met meerdere mensen vliegen leuker is, besloot ik een leuke vereniging uit te zoeken. Ik kwam terecht bij modelvliegclub Sneek. Destijds nog in IJlst gelokaliseerd onder een andere naam. Hier was er de keuze tussen landen op een (smal) betonnen pad of in het weiland. Ik kwam er al snel achter dat het weiland de beste optie was om het toestel heel te houden. Daarom besloot ik een ranger 1600 te kopen omdat ik deze kon uitrusten met fpv. En niet geheel onbelangrijk op de buik van het toestel landen in een hobbelig weiland. Dit type vliegtuig is daarom zeer geschikt als beginners toestel naar mijn mening. Ook de bixler van hobbyking is een zeer goed toestel om mee te beginnen. Let op dat als je gaat afvliegen voor je brevet dat een landing gestel verplicht is.

Om toestellen te kunnen vliegen die uitgerust zijn met een landing gestel, ben ik ook lid geworden van Modelvliegclub R.M.V.C. The Eagles Z.W.H. Maar ondertussen is er bij de modelvliegclub Sneek ook sprake van een nieuw te maken start en landing baan. 

De gele J3 cub is al meer dan 25 jaar in mijn bezit, Het is gebouwd door mijn stiefvader en heeft vroeger in Leeuwarden 1 keer gevlogen, later heeft dit toestel een update gekregen en is het voorzien van een brushless motor en esc. Zodra het weer het toelaat gaat hij weer eens de lucht in.

Nu we het vliegen goed onder knie hebben is het tijd voor een mooie 3d kist. ik koos voor de voltigeur van hobbyking. Hij komt met een carbonfiber landing gestel. En is bedoelt om lekker mee door de lucht te raggen.

Zenders en ontvangers

Mijn eerste zender die ik kocht was de Groupner x- 412. Op de foto tweede van links. Dit is niet de originele zender van toen, maar een recente aanschaf op marktplaats. Persoonlijk kan ik iedereen de futaba T6K aanraden. Het is de zender waarmee ik les geef. Via een zogenaamde buddy kabel kan ik gemakkelijk het toestel overnemen van de student mocht dat nodig zijn. 

De beste zender met een beperkt budget is zonder meer de Flysky i6 . Dit is de derde van links. De zender helemaal rechts op de foto is een JumperT16 Deze zender heeft een opensource besturing systeem genaamt openTX. En heeft een multi protocol module, dit betekent dat het met futaba, spektrum en vele andere ontvangers kan communiceren. Ik hoop ik dat je een beetje op weg heb geholpen en als laatste tip hou marktplaats in de gaten als je op zoek bent naar een toestel of zender. Succes en hopelijk zien we elkaar binnenkort op het veld..

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start WhatsApp