Gimbals

Gimbals en Hall Gimbals

Versie 1.1 van 23 november 2021

Steller: Karol

Met dank aan Wim en Roland

Je hoort wel mensen zeggen. Ik heb nu heel goede gimbals. Er zitten wel 8 lagers in.

Wat voelt die lekker aan (is het dan een goede gimbal???? Natuurlijk niet). Maar als je een Hall-gimbals beweegt, voeltdie wel veel soepeler aan als een stick zonder hall sensoren. En Hall Gimbal is een gimbal met hall sensoren. Dus wat men eigenlijk bedoeld. Deze stick bewegen toch wel erg fijn en soepel en precies.

Je hebt goedkope en dure Hall-gimbals. Vaak tref je in goedkope zenders prima Hall-gimbals. Waar zit dan het verschil. In dure zenders is bijvoorbeeld het huis van licht aluminium of ijzer. In goedkope van dun plastic. Bij dure is het hele huis breed en stevig. Bij goedkope vaak smal en beweeglijk. Betere componenten zijn natuurlijk duurder. Maar ook hoe ze afgewerkt zijn. Ik ben bij mijn omzwervingen ook een dure zender tegengekomen met heel goede potentiometers. Dat kun dus ook. Maar Hall-gimbals voelen soepel aan en zijn nauwkeuriger om mee te werken. In veel goedkope zenders met het open-Tx systeem zitten heel vaak Hall-gimbals of ze zijn makkelijk te upgraden en goed beschikbaar. Daar wordt vaak voor races naar lage Latency gestreefd en dan kan de Hall-gimbal een bijdrage leveren.

Wat wel vervelend is, is dat je wel betere in je systeem zou willen plaatsen, maar meestal kun je alleen updaten met wat wordt aangeboden voor jou zender. De prijzen van een Hall-gimbal verschillen sterk. Wat is een gimbal? Als we de stick van onze zender bewegen is dat de stick van de Gimbal.

 

 

Als je een standard zender koopt, zitten daar gewone gimbalsin. Meestal, als je een zender koopt voel je of hij lekker aanvoelt. Dat is eigenlijk; hoe voelen de sticks aan (gimbals) en hoe voelt de zender aan. Ligt hij lekker in de hand. Niet te zwaar, niet te licht. Lekkere hobbels, die in je handen passen enz. Dure standaard zenders hebben vaak een Hall-gimbal. Die voelen soepeler aan. Voel nog lekkerder aan.

Wat is een Hall-gimbal en is dat van invloed op je vliegen en zijn ze beter.

Werking van een Hal-gimball:

In de Hall-gimbal zitten hall-sensoren, die de verdraaiing van stick meten door middel van veranderingen in het magnetisch veld van op de stick-assen gemonteerde magneten. Magneten draaien om de sensoren. Ze zijn dus veel preciezer en directer. https://www.electronics-tutorials.ws/electromagnetism/hall-effect.html

De gimbal bestaat uit een Hall-unit met magneetschijf: Bij dit type Hall-sensor draait een schijf met magneten langs de gemonteerde Hal-lunit. Door het draaien van de magneetschijf ontstaat er een wisselende Hall-spanning.

Standaard gimbal: de werking van een standaard gimbal: Als je de stick – Je hebt een x- en y-as – beweegt gaat die over een potentiometer en er wordt een signaal afgegeven. De zendersticks zijn eigenlijk potentiometers.

Als je de stick gebruikt gaan er volts naar de microprocessor in je zender. Hoe sneller de stick-potentiometer hoe sneller de volts bij de microprocessor aankomt. Dus de kwaliteit van de sticks/potentiometer is van belang. De volts in de microprocessor maakt er weer een puls van- ook nog van verschillende lengtes – en die wordt doorgegeven aan hetzendgedeelte en dan naar de ontvanger/servo. 

Dus betere onderdelen leveren een snellere respons. Op den lange duur kan een minder perfect potentiometer een beetje ruwer worden. Het is een bewegend onderdeel. Kan speling in komen. Wordt dan minder nauwkeurig.

Soorten Hall Sensoren: M7-R Gimball met hal sensoren. Taranis QX7 en QX7S M9 sensor met cnc Gimball. Voor FrSky Taranis. Heel Goedkoop Taranis X9D-Plus M10 sensor met cnc Gimball. Voor FrSky. Taranis. Goedkoop. MC12 sensor met cnc Gimball. Voor FrSky. Taranis. Duur CNC- Computer Numerical Control ( Te programmeren via de computer) Hall Sensoren van Automotiv 16 bits {65535 stappen}

Hall sensoren van Core van Power box. Draaien om de magneten. Erg kostbaar. Normaal draaien de magneten om de sensoren.

RDC90 sticks worden aangeprezen als iets nieuws – nog beter, dan een hall gimball-. Het zijn echter verbeterde potentiometers. Zeker niet beter. Wel duurder.

Pro gimballs. Een mooie kreet in recalmes.

Het is lastig te duiden wat goed of beter is. De advertenties zeggen: 4 kogellagers. Maar is dit per gimbal of per twee. Zitten ze op een as of verdeeld. Lagers koud gewalst. Welke lager is dat niet????? In ieder geval blijven hall sensoren ook op den lange duur erg betrouwbaar, daar er geen bewegende delen bij zitten, die kunnen slijten.

Past een M9 Hall Sensor in een Spektrum DX8?

The M9 Gimbals have the same layout as the Spektrum, but fitting them into a DX9 has its own issues. Gaat lukken, maar dan moet je er wel studie van maken.

Werking van een Hall-gimball wat uitgebreider.:

In Hal-gimbal zitten hall-sensoren, die de verdraaiing van stick meten door middel van enz. enz

Wat zenders met een gimball:

FrSky Tandem X20S Hall Sensor Gimbals
CNC Gimball met-uiterst nauwkeurige Hall-sensor-cardanische ophangingen – met 10 kogellagers, instelbare stickverplaatsing van 45 ° tot 60 ° en 8 ° roteerbaar paneel
Er zit standaard een CNC hall Gimbal in.
Tandem x20: S en HD versie kan de gimball Li en re naar 8 gradebn versteld worden.

FrSky Hores x10 Gimball heeft nauwkeurig M10/MC12 P hall sensoren
€ 50,-

Taranus Qx7

Met de bovenbeschreven M7-9 Gimball

De twee printplaatjes bevatten de hallsensoren.
Onder de hallsensor in het midden van de foto is nog net de magneet te zien.Jeti Duplex DS-16 zender..

Stappen in deze zeer nauwkeurige hall sensor 4096. De gimbals zijn geheel van metaal en hebben een dikke rand. Negen lagers. Heel stevig. Zijn verder geheel in te stellen, zoals elke gimbal van onze eigen zender.

Jumper t16 Hall Gimbals

Jumper T18 Hall Sensor: P10215
€16,-

RDC90 sticks. Blijken geen echte hall gimballs te zijn, maar verbeterde potentiometers. Duur en niet beter. https://www.youtube.com/watch?v=o6UbZCKswQA

Spektrum IX 12 heeft standaard geen Hall Gimbals.
4-voudige kogelgelagerde sticks met toegang aan de voorkant. Voorbeeld van een goede potentiometer. Spektrum gaat niet voor een lage Latency. Het is maar net wat je policy is. Spektrum gaat voor degelijkheid.Graupner MC32. Three Function Switch for Hallsensor sticks ON – OFF – ON (mz-32, mc-28)

Het lijkt erop of je het hal effect aan/uit kunt zeggen of op zijn minst kunt beïnvloedden.Power Box Core

Zeer dure nauwkeurige hall sensor met gimball van Aluminium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start WhatsApp