Open TX niet voor iedereen?

Disclaimer: Alles wat ik publiceer is gebaseerd op mijn eigen mening. Mijn doel is zodanig te schrijven dat mensen met een niet al te technische achtergrond het ook interessant en leesbaar vinden met als gevolg dat niet alles correct is wat ik opschrijf, soms zijn ter wille van leesbaarheid en begrip zaken vereenvoudigd of zelfs onjuist weergegeven.

OpenTX. Niet voor iedereen?

© Wim Knevel 2021

Het belangrijkste van je zender is niet meer het zendergedeelte zelf, zoals voor 25 jaar geleden, maar de software die het zendergedeelte aanstuurt. Elke computerzender heeft vandaag de dag de mogelijkheid van mixen, rate instellingen en andere zaken die allemaal geregeld worden in de software.

Er zijn grofweg twee soorten van deze software. 

De eerste soort is de proprietary software van de bekende grote merken (waar die merken eigendomsrechten op bezitten). Elk merk zoals Futaba, Spektrum of Jeti om er een paar te noemen hebben allemaal software programmeurs in dienst die de software schrijven voor die merken. Deze software is eigendom van die merken, je mag de software niet inzien (laat staan iets zelf toevoegen als je die kennis bezit) en wordt volledig gecontroleerd door de merken zelf.

Dit heeft als voordeel dat de software bij je zender past (dus geen opties kent die je zender niet kent) maar als nadeel dat het helemaal door de fabrikant wordt gecontroleerd wat er mogelijk is met de software.

Men noemt deze software voor de zenders in het Engels vaak “Menu driven software” wat zoveel wil zeggen dat als jij iets wilt instellen, je een menu ziet met een x aantal keuzes. Je maakt je keuze en vervolgens kan er weer een ander menu komen met keuzes net zolang totdat de gewenste instellingen klaar zijn. Je wordt als het ware “aan de hand genomen” door de fabrikant en die leid je naar het resultaat.

Het grote voordeel voor de gebruiker is dat dit vrij eenvoudig tot een goed resultaat leidt, het nadeel is dat de fabrikant bepaalt wat jij kan doen.

Als voorbeeld van zo een nadeel, een servo heeft normaal 180 graden bereik. Spektrum is van mening dat dit niet gewenst heeft en zorgt ervoor dat je maar 140 graden bereik hebt. Dit is gedeeltelijk via instellingen op te lossen maar moet voor elke servo apart worden gedaan en het blijft een kunstgreep waar je bewust voor moet kiezen.

Vervolgens is er een tweede soort, een Opensource programma genaamd OpenTX. Dit is software voor RC-radio’s die gratis is te gebruiken en die door vrijwilligers wordt onderhouden die dit meestal als hobby doen en als je de kennis bezit kun je ook meedoen en een eigen bijdrage doen (of een verzoek indien voor wat jij graag wilt zien). Er zijn zender fabrikanten zoals Jumper, Radiomaster en FlySky die zenders maken waarop OpenTX gezet wordt. Doorgaans zijn deze radio’s veel goedkoper dan die van de gevestigde merken omdat er geen ontwikkelkosten en onderhoudskosten zijn voor de software.  OpenTX houdt een andere filosofie aan dan die van de (laten we het zo noemen) “gevestigde” merken, OpenTX is niet “menu driven” software (er is echter wel een menu-driven gedeelte als je een nieuw toestel wilt opzetten, dit kun je gebruiken als je dat wilt. Of niet, zoals altijd bij OpenTX ligt die keuze bij jou).

Doordat er geen beperking is ingebouwd, is alles wat mogelijk is ook in te stellen. Er zijn ook geen menu’s waar je doorheen geleid wordt, je moet alles letterlijk vanaf nul erin zetten.  Doordat er geen beperkingen zijn, betekent dat ook dat je de meest vreemde fouten kunt maken bij het instellen van je model. Dat betekent dat je vaak als je een model hebt geprogrammeerd, graag wilt zien wat er gebeurt in gebruik van de zender en daarom heeft OpenTX een stuk software genaamd “Compagnion” waarin een simulator ingebouwd zit waarbij je kunt zien of elke functie doet wat jij wilt tijdens het gebruik.

Om een klein voorbeeld te geven welke vrijheid je hebt, de bekende merken hebben een vaste kanaal volgorde waarin iets gebeurt. Kanaal 1 is throttle, kanaal 2 is aileron etc. Dat ligt vast en kun je niet instellen. Ieder merk heeft zijn eigen volgorde maar bijvoorbeeld bij Spectrum ontvangers staat zelfs niet meer het kanaal op de ontvanger aangegeven maar de functie, dus throttle i.p.v. kanaal 1. Je moet dan ook verplicht op die plek je throttle aansluiten. OpenTX kun je instellen zoals je wilt, dus bij model A de throttle op kanaal 3 en bij model B de throttle op kanaal 5 is geen enkel probleem. Je zou zelfs kunnen instellen dat als je vliegt, je met een schakelaar een ander kanaal instelt voor de aileron………….. (Niet dat dit zinvol of nuttig is maar het geeft we aan hoe vrij je bent om zelf instellingen te plegen)

Het voordeel van OpenTX op je radio is dan ook dat je geheel vrij bent om alles in te stellen, dat er een simulator is zodat je kunt zien wat er gebeurt. Het grote nadeel is dat je geheel vrij bent om alles in te stellen, dus je kunt ook alles helemaal fout instellen… niemand die je bij de hand door menu’s heen leidt dus je moet echt zelf alles instellen.

Het grootste nadeel van OpenTX is wel dat er een hele steile leercurve is. Er zijn veel bronnen die je kunnen helpen (OpenTX University, duizenden YouTube video’s, tientallen websites gewijd aan OpenTX) maar je moet wel bereid zijn om je erin te verdiepen. Dat kan vrij oppervlakkig dat je iets heel simpel instelt (er zit een wizard in OpenTX die je door de basis instellingen aan de hand meeneemt als je dat wilt) en als dat voldoende voor je is, dan is dat een mogelijkheid. Wil je eruit halen wat erin zit (wat onmogelijk is, zoveel als je kunt instellen zul je nooit gebruiken), dan zit er niets anders op dat je te verdiepen in allerlei mogelijkheden. 

Om een voorbeeld te noemen, ik gebruik een “intelligent” throtte systeem. Als de zender aanstaat en ik kies een ander model, dan kijkt hij of de throttle op nul staat (om te voorkomen dat de prop gaat draaien) en of de throttle killswitch aan staat.  Staat de Switch aan, dan is alles goed. Staat die niet aan en staat de throttle wel open, dan gaat toch de prop niet draaien. Die gaat pas draaien als de throttle eerst op nul heeft gestaan en dan pas omhooggaat. Daarmee verklein ik het risico dat ik de throttle kill switch vergeet als ik een ander model kies. Allemaal geprogrammeerd in de software, precies zoals ik dat wil.

Om de vraag in het begin of dit niet voor iedereen is te beantwoorden, het antwoord is: Nee, het is echt niet voor iedereen. Je moet het geen probleem vinden om je te verdiepen in de software. Dat hoeft niet heel diep maar wel meer dan bij de “gevestigde” merken. 

Als je dat geen probleem vindt of zelfs wel leuk vindt, dan is OpenTX wat voor jou!

N.b. OpenTX is erg traag in ontwikkeling en als antwoord hierop is er een nieuw open source project gestart, EdgeTX. Gebaseerd op OpenTX, zelfde werking en instellingen, alleen hebben ze nu in 6 maanden meer ontwikkeld dan OpenTX in 2 jaar. Alle zenders die OpenTX kunnen draaien, kunnen ook overweg met EdgeTX.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start WhatsApp